Over productiviteit

In de afgelopen drie maanden heb ik het YouTube-kanaal van de Britse arts/YouTuber/ondernemer Ali Abdaal gevolgd en ook oudere video's van zijn hand bekeken. Zijn kanaal draait voor een groot deel om video's waarin hij strategieën en inzichten rondom planning en productiviteit bespreekt. Uit deze video's heb ik voor mezelf een systeem rondom kennisborging en productiviteit proberen te distilleren. Het systeem bestaat uit vier verschillende aspecten:

CCORE

CCORE is een manier om inkomende informatie en open mental loops uit je hoofd te krijgen en later te verwerken. Het achterliggende idee is dat je je hersenkracht niet gebruikt om "ballen in de lucht te houden". Het concept wordt beschreven in het boek Getting Things Done, een boek van David Allen. CCORE bestaat uit vijf delen:

PARA

PARA beschrijft dat alle informatie en kennis die we opdoen ingedeeld kan worden in vier soorten: Voor mij werken CCORE en PARA samen om prioriteiten te bepalen.

Journaling

Ik houd dagelijks een journal bij waarin o.a. de to-do-lijst voor elke dag staat. Meer info staat hier.

Zettelkast

Een Zettelkast is oorspronkelijk een houten kast waarin systeemkaarten met atomische ideeën en inzichten zijn opgenomen. Deze ideeën worden vervolgens aan elkaar gelinkt als een soort wiki. Een video op het YouTube-kanaal Brain-Friendly Thinking legt heel mooi uit hoe de bedenker van het Zettelkästen-systeem, Niklas Luhmann, het gebruikte en hoe het systeem waarde toevoegt. Het hebben van een fysieke Zettelkast is (voor mij) geen doel op zich. Het besef dat, zeker in een onderzoekende fase, ideeën en inzichten niet op zichzelf moeten staan is veel belangrijker. Daarnaast is het belangrijk dat je, zoals CCORE eigenlijk ook al zegt, alles wat je te binnen schiet, alles dat je fascineert noteert en verwerkt.

Voorbeeld

Een voorbeeld helpt vaak om dit soort abstracte methodes inzichtelijk te maken.

PARA

Stel: ik heb in mijn PARA een Project #3: compositie X afronden voor 30-06-2021.

CCORE

Ik lees een blogpost over een compositietechniek die me interessant lijkt voor X. Om te voorkomen dat ik de post of de techniek "kwijt" raak gaat een link naar de post met een korte beschrijving in mijn CCORE (capture). Als vervolgstappen (clarify) wil ik de post nog eens lezen en een korte proefcompositie van ca. 2 minuten schrijven. Hieraan begin ik op 01-02-2021, en ik zet een deadline op 15-02-2021 (organize). Deze acties passen bij mijn doel om een betere componist te worden en daarom is het goed om er tijd aan te besteden (reflect). De precieze tijdsplanning en de uitvoering (engage) belanden in mijn journal.

Journal en Zettelkast

Ik schat in dat ik drie avonden nodig heb en ik reserveer hiervoor 01-02, 04-02 en 06-02. In mijn journal reflecteer ik diezelfde dag nog of alles is gegaan zoals ik wilde. Ben ik zo ver gekomen als ik wilde? Het Zettelkast-gedeelte hier draait om de feedback-loop richting CCORE. Heb ik tijdens het uitvoeren van de taken kennis en/of inzichten opgedaan die ik verder wil verwerken? Kan ik deze linken aan andere onderwerpen in mijn PARA? Het constant weer terugvoeden van informatie en inzichten aan jezelf houdt je actief en zorgt ervoor dat je niet stil komt te staan.

Samenvattend

Dit is het systeem dat ik uit de video's van verschillende mensen heb gedistilleerd en waarmee ik in 2021 productiever hoop te worden. Het bestaat uit vier aparte delen die elkaar aanvullen, en die me in een stream of conciousness houden.