Book review: Make Time (Knapp & Zeratzky 2018)

ISBN 9781473552913

t: book;timemaking

Belangrijkste punten (voor mij) in dit boek

Het boek

Make Time is een boek over…het maken van tijd. Het maken van tijd voor dingen die daadwerkelijk belangrijk zijn, of het nou gaat over werkgerelateerde of persoonlijke zaken.

De auteurs bespreken allereerst de busy bandwagon: de opvatting dat je pas goed en productief bezig bent wanneer je altijd iets te doen hebt. Als voorbeeld noemen ze uitpuilende mailboxen, volle agenda’s en afvinklijstjes tot je er scheel van wordt. Stop je met werken, dan kom je achter te liggen! Naast de busy bandwagon zijn er ook infinity pools: apps en services – vaak gaan deze hand in hand – waarin altijd iets nieuws te vinden is. Denk aan Netflix, Twitter en Instagram.

De auteurs concluderen deze twee fenomenen als volgt: de busy bandwagon zorgt voor een oneindig grote hoeveelheid taken, infinity pools voorzien in eindeloze afleiding. Productiviteit – daadwerkelijk meer doen en afvinken – is niet de oplossing. Hoe spelen we deze verloren tijd vrij?

Aan de hand van recent onderzoek, persoonlijke anekdotes en praktijkvoorbeelden werken de auteurs 87 tactieken uit die ze als een soort receptenboek presenteren. Niet elk recept zal je bevallen, en je gaat er ook niet van links naar rechts doorheen. In plaats daarvan bekijk je welke recepten je aanspreken, en deze probeer je die uit. Is er een recept dat je toch niet bevalt? Dan probeer je een ander recept.

De tactieken vallen ieder onder een van de drie hoofdstappen. Deze zijn:

De tactieken die ik gebruik zijn:

Highlight

Laser

Energize

Er is een vierde afsluitende hoofdstap: reflect. De auteurs bespreken in het kort de wetenschappelijke methode en hoe je deze kunt inzetten om je HLE-cyclus te verbeteren. In lijn met de gedachte dat Make Time een receptenboek is, is het nodig en onvermijdelijk dat je wat moet “spelen” met de tactieken, en gaandeweg uitvindt welke het beste voor je werken.

Eindgedachte

Ik vond het fijn om te zien hoe niet-pretentieus het boek is; er wordt geen methode opgedrongen, of gedaan alsof je DE METHODE mist als je dit boek niet leest. Het boek biedt handvatten – 87 stuks – die je aan kunt grijpen als je dat wilt. Voor mij zaten er in ieder geval zinnige dingen tussen.